top of page

Dry needling therapie

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwere behandelmethode welke is overgekomen uit Canada. Door middel van deze speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten om een invloed uit te oefenen op de energiebanen van het lichaam. Dry needling echter, gebruikt maar één naald waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Deze techniek werkt op specifieke punten in de spieren, zogenaamde triggerpoints.

Een triggerpoint is een knoop in een spier, die naast de lokale drukpijn vaak ook pijn kan veroorzaken van op een afstand. De kinesitherapeut zoekt naar deze plaatsen omdat deze de oorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten als pijn/ stijfheid in een spier en ook pijn elders “op afstand”.

Ze kunnen hierdoor ook bewegingsbeperkingen in bijhorende gewrichten veroorzaken, alsook een verminderde kracht in de betrokken spier(en). Trigger punten kunnen zowel acuut ontstaan door een verkeerde beweging of ongeval/sportletsel. Maar ze kunnen ook chronisch ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding aan te nemen.

 

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt aan als een zachte tik. Als het juiste triggerpunt aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan, wat een soort van “kramp” gevoel kan geven. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dit meestal van kortere duur.

bottom of page